31 Ocak 2013

ENGİNARLI ISPANAK SALATASI

 Vitamin ve demir deposu ıspanağın ,yine çok lezzetli bir salatasını yaptık..Enginar ve balzamik sosla lezzetlendirdik..Ortaya çok keyifli ve vitamin  dolu bir salata çıktı..Biz bu sağlıklı ve leziz salatayı çok beğendik..Birde siz deneyin  ..
MALZEMELER
4 deste baby ıspanak
3 tane taze enginar
3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı balzamik sirke
1 yemek kaşığı zeytinyağı
SOSU
1 limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Enginarları soyun,limonla ovun ve ince dilimler halinde doğrayın.Enginarları ,1 yemek kaşığı zeytinyağı , 2 diş sarmısak,2 yemek kaşığı balsamik sirke ve baharatlarla bir kaç saat marine edin.. 
  • Baby ıspanakları yıkayın,saplarını koparın ve kurutun.
  • Salata sosunuzu hazırlayın.
  • Karıştırma kabında ıspanaklarla sosu  ve marine ettiğiniz enginarlı karıştırın.Sonrada salata tabağınıza alın,üzerine dolmalık fıstıkları tavada kavurup serpin ve ikram edin..
  • Ispanak salatanızı servisten yarım saat önce hazırlayın ve sonrada ikram edin.
  • Salatanız için küçük körpe ıspanaklar en lezzetlisidir..
  • AFİYET OLSUN.. 

 

30 Ocak 2013

MUZLU ÇİKOLATALI MUFFİNLAR

 

Çikolata ve muzun muhteşem birlikteliği....Küçük büyük herkes bu nefis muffinlara bayılacak.Haydi, hanımlar doğru mutfağa bu nefis ve pratik muffinlarla çocuklarınızı sevindirmeye..
MALZEMELER
2 yumurta
2 çay bardağı bardağı şeker
1\2 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı krema
2 adet olgun muz
1 çay kaşığı vanilin
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
KREMASI
1 paket krema 200 ml.
2 paket bitter çikolata
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet muz
YAPILIŞI
  • Muzları bir kasenin içinde 1 çay bardağı şeker ve vanilyayla çatalla iyice ezerek püre haline getirin.
  • Yumurtaları 1 bardak şekerle iyice çırpın.Sonrada sırayla çırparak krema ,yağ ,un ve kabartma tozunu ekleyin.En son muz püresi ve cevizi ekleyin.
  • Hazırladığınız muffin karışımını kağıt kalıplara 3\2 si dolacak şekilde paylaştırın.Sonrada 175 derece ısıtılmış fırında pişirin.20 dakika kadar..
  • Muffinlar pişerken kremanızı hazırlayın.Kremayı ısıtın ,çikolatayı içine koyup,iyice karıştırın..Daha sonra buzdolabına koyun biraz soğusun,yarım saat kadar..Daha sonra buzdolabından çıkarın kremayı mixerle iyice çırpın ve çırparken içine kakaoyu ekleyin.Kremanız çırptıkça koyulaşacaktır..Kremanız koyulaşınca, kullanıncaya kadar buzdolabında muhafaza edin.
  • Muffinlarınız pişince iyice soğutun.Sonrada krema sıkacağıyla üzerine hazırladığınız kremayı sıkın.Üzerlerine birer dilim muz koyun ve pudra şekeri eleyin.Daha sonrada buzdolabında soğumaya bırakın ,soğuduktan sonra ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 

Tümünü gör...

29 Ocak 2013

MANTAR DOLMASI[FIRINDA PRATİK MANTAR]



Ara sıcak  olarak çok keyifli ve lezzetli bir atıştırmalık..Lezzeti çok,yapımı kolay..Misafirleriniz bayılacak.. 
Pişirdikten sonra sıcak sıcak hemen ikram edin,soğutmayın..


MALZEMELER
750 gr. taze mantar
1 kase rendelenmiş kaşar
1 kahve fincanı kaşar loru
1 diş sarımsak
100 gr. tereyağ
karabiber
kekik
kırmızı biber
tuz
YAPILIŞI
  • Mantarları kağıt havluyla iyice silip,saplarını kopartın.Mantarları sakın yıkamayın,yıkarsanız pişerken sulanır..
  • Koparttığımız sapları atmıyoruz,ince ince doğrayıp 1 yemek kaşığı tereyağ ve 1 diş sarmısakla yüksek ısıda soteleyin.Soteledikten sonra arzu ettiğiniz kadar baharatlardan içine atın,karıştırın.
  • Daha sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye mantarlarınızı ağzı yukarı gelecek şekilde dizin,içlerine birer tatlı kaşığı mantarlı karışımdan koyun ve her bir mantarın üzerine tekrar  bir çay kaşığı kadar tereyağ koyun.180 derece ısıtımış fırında 10 dakika pişirin,10 dakika sonra her bir mantarın üzerine birer tatlı kaşığı kaşar karışımından koyun ve tekrar fırına sürün,kaşar eriyine kadar fırında tutun ve sonrada sıcak sıcak servis edin.
  • Mantarlı kaşar dolmasını servis edeceğiniz zaman pişirmeniz gerekir,soğursa sertleşir..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

28 Ocak 2013

Fırın Torbasında Sebzeli Karides


Bugün sizlerle arkadaşım Demet'in nefis ve çok pratik davet yemeği  olan,fırın torbasında sebzeli jumbo karidesin tarifini paylaşacağım..Ben çok deniz ürünü pişirmediğim için, bu tarifi üstadından aldım..Hem lezzetiyle ,hemde görüntüsüyle masada hakikaten bir showa dönüşen ve misafirleri büyüleyen bir lezzet..Bence balıkseverler hemen deneyin ,bayılacaksınız..
 
Yemeğimizin fırın torbasında pişmesi çok pratik,ne eliniz kirleniyor, ne de eviniz..Hazırlıyorsunuz ,torbaya koyuyorsunuz ,o kendi kendine pişiyor..Ve de yarım saatte hazır..

MALZEMELER
1 kilo jumbo kabuklu taze karides
4 adet kerviz sapı
4 tane defne yaprağı
5 dal taze soğan
1 yemek kaşığı tüm karabiber
2 adet kırmızı ince biber
1 adet acı kırmızı biber
6 diş kabuklu sarmısak
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay bardağı beyaz şarapı
2 adet fırın torbası
KARİDES MARİNATI
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
ÜST SOSU
5 diş sarmısak
1 çay bardağı kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağ
YAPILIŞI
  • Karidesleri iyice yıkayın , marine sosuyla karideslerin hertarafına gelecek şekilde karıştırın ve  2 saat buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde bekletin..
  • Kereviz saplarını ve yeşil soğanları uzun uzun doğrayın.Kırmızı biberleri ikiye veya üçe bölün ve diğer bütün malzemelerle beraber marine edilmiş karideslerle karıştırın..Sonrada ikiye ayırın ve iki tane fırın torbasına koyun.200 derece fırında 20 dakika pişirin.
  • Karidesler pişince ,genişce bir tavaya üzeri için olan tereyağı koyun ve sarmısakları içine doğrayın,hafif kavrulsunlar.Kavrulunca içine fırın poşetinde pişen  karidesleri koyun ve sarmısaklı tereyağında 5 dakika kadar çevirin.En sonda üzerine doğranmış maydanozları atın ve karıştırın,sonrada hemen servis tabağına alın ve sıcak sıcak servis edin..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

27 Ocak 2013

ELMALI POAÇA

Elmalar bu kadar güzelken,nefis bir poaça yapalım dedik...Kıyır kıyır bir hamurun,içine mis kokulu tarçınlı elma rendesi koyduk..Yanındada sıcacık bir bardak demli çay aldık...Daha ne olsun..!!!!


MALZEMELER
 
250 gr. erimiş tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket vanilya
aldığı kadar un
İÇ HARCI
5 adet elma
1,5 çay bardağı şeker
2 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı tereyağ
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle pürüzsüz ve yumuşak bir hamur hazırlayın,buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Elmaları soyun,rendeleyin.1 tatlı kaşığı tereyağla ve şekerle iyice pişirin.Soğuyunca tarçın ve cevizi ekleyin.
  • Hazırladığınız hamurdan çeviz büyüküğünde bir beze alın ve avucunuzun içinde yuvarlak oalcak şekilde açın,sonrada içine elmalı harçtan 1,5 tatlı kaşığı koyun ve poaça şeklinde kapatın.Bütün hamuru böylece hazırlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.175 derece fırındaiyice kızarana kadar pişirin.Fırından çıkardığınız poaçalarınızın üzerine bolca pudra şekeri eleyin ve ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 
 
 
 
 


Tümünü gör...

26 Ocak 2013

Havuçlu Kabaklı Makarna


En pratik ve en çok sevilen yemek makarnayı ,birde bu nefis tarifle hazırlayın..Makarna keyfinize lezzet katın.Sebze yemeyen çocuklarınıza ,bu yemekle sebzeyi sevdirin..

Makarnamızın hamuru havuç ve bal kabağıyla hazırlanmış,bende  havuç ve yeşil kabakla hazırladım,çok yakıştı..




MALZEMELER
1/2 paket Barilla kelebek makarna
2 adet havuç
1 adet kabak
1 adet soğan
2 diş sarmısak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 paket krema
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı permesan peyniri
YAPILIŞI
  • Havuçları ve kabakları küçük küpler halinde doğrayın.
  • Soğanlarınızı  irice çintin,sarmısakları rendeleyin.
  • Makarnanızı tuzlu suda 6 dakika haşlayın ve süzüp,soğuk suda geçirin...
  • Büyükce bir tavaya zeytinyağınızı koyun,ısınınca içine sarmısak ve soğanlarınızı ekleyin..Hafif kavrulunca önce havuçlarınızı sonrada kabaklarınızı ekleyin ve iyice kavurun.Kavrulunca kremanızı ,2 kaşık permesan peyniri ve baharatlarınızı ekleyin ,altını kapatın.
  • Tencerenizi tekrar ocağa koyun ve içine  kremalı sebze karışımınızı koyun.Daha sonra makarnanızıda içine ekleyin,bir kaç dakika beraber pişirin ve sıcak sıcak servis tabağınıza koyun.Üzerine kalan permesan peynirinizi serpin ve ikram edin.
  • Makarnanızın hepsini pişirmek isterseniz malzemelerinizi 2 katına çıkarın..Benim verdiğim tarifden 4 kişilik makarna çıkıyor..
  • Makarnamız kabaklı ve havuçlu olduğu için ,içinede bu sebzelerden koydum,çok yakıştı..Çok  keyifli bir yemekti..
  • Makarnamızın yanına ben portakal soslu tavuk ızgara ve yeşil salata yaptım..Beraber çok güzel bir menü oluşturdular,tavsiye ederim..
  • AFİYET OLSUN.. 
Tümünü gör...

25 Ocak 2013

Çikolatalı Şekerpare

Çikolata sevenler bu nefis şekerpare tarifi sizler için..Çikolata tadında leziz şekerpareler..Hemen deneyin hem tadına ,hemde pratikliğine   bayılacaksınız..

MALZEMELER
150 gr.yumuşak margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistancevizi
1 çay bardağı pudra şekeri
3 yemek kaşığı koyu kakao
aldığı kadar un (1 su bardağı kadar)
2 yumurta
1 paket vanilya
1 portakal rendesi
1 kabartma tozu
üzeri için fındık
ŞERBETİ
3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1 halka limon
YAPILIŞI
  • Hamur malzemelerinizle yumuşak ve pürüzsüz bir hamur hazırlayın,buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Şerbetinizi hazırlayın ve ılıtın.
  • Dinlenen hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ,elinizle yuvarlayın ve çok hafif yağlanmış tepsiye dizin.Her birinin ortasına birer fındık yerleştirin.175 derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.Çok pişirmeyin,yoksa şerbetini içine çekmez..
  • Şekerpareleriniz hafif sertleşince ,fırından çıkarın,ilk sıcaklığı çıkınca yani bir kaç dakika bekledikten sonra ılık şerbeti üzerine dökün ve üzerini başka bir tepsiyle kapatın,şerbetini iyice çeksin,bir kaç saat sonrada ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 
  • Kaynak..Oktay usta..
 
 
 

Tümünü gör...

22 Ocak 2013

Mevlid Kandiliniz Mübarek Olsun..

İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü'l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye "Mevlid Kandili" denir. Peygamber efendimizin doğum günüdür..

O'nun doğduğu çağda dünyanın her tarafında cehalet, zulüm ve ahlâksızlık almış yürümüş, Allah inancı unutulmuş, insanlık korkunç ve karanlık bir duruma düşmüş, dünya yaşanmaz hale gelmişti.

Sevgili Peygamberimizin tebliğ ettiği İslâm dini ile dünya aydınlandı, tek Allah inancı ile kalpler nurlandı. Eşitlik, adalet ve kardeşlik geldi. O'na inanan toplumlar gerçek huzura kavuştu. O'nun doğduğu gece, insanlığın kurtuluşu için çok hayırlı ve mübarek bir başlangıcıdır..
Bu gece Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir.
Bu mübarek gecede ,
1. Kur'ânı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullaha olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)e salât ü selâmlar getirilmeli; Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar,111 onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allahın benden istekleri nelerdir gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Müminlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mümin kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; vaz ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakka niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut email çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalıdır..


20.Rabbim bu mübarek gecede hepimizin dualarını kabul etsin..

KAYNAK..GOOGLE.

Tümünü gör...

Çok güzel bir çekiliş daha...



Çok cici ve yeni bir blogcu arkadaşım Limonkabuğu çok hoş bir çekiliş düzenlemiş ve çok cici kurabiyeler hediye ediyor..Bu güzel kurabiyeleri kazanabilmek için buraya sadece bir tık.
Tümünü gör...

21 Ocak 2013

PİLELİ AÇMA BÖREK[AÇMA MİDYE BÖREK]

 

Kim kıyır kıyır ,nefis börekler ikram etmek istemez ki?İşte sizlere Nurlu Mutfaktan öyle bir tarif...Hem porsiyonluk,hem de çok lezzetli.Nefis bir açma börek..Hazırlayın,anında pişirin,misafirlerinize sıcacık ,kıyır kıyır el açması özel bir börek sunun..

Böreklerimizin pişmişinin fotoğrafını acelden çekememiştik,malum sıcak sıcak pişti ve anında misafirlere sunuldu..İnşalah en kısa zamanda bu nefis böreği ,bir daha yapıp,pişmişinin fotoğrafını koyacağım..

Hazırladığınız böreklerin üzerine ikişer yemek kaşığı erimiş tereyağ dökün.
 
Elinizle büzdüğünüz ve ikiye büktüğünüz hamurun ortasına iç harcınızı koyun ve önce açık ucu birazcık,sonrada diğer kapalı ucu tam bir d şeklini alacak şekilde kapatın.
 
 
Hamurunuzu bezelere ayırıp,nişastaya bulayın..
Her bezeyi açabildiğiniz kadar ince,yufka inceliğinde açın.
MALZEMELER
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı su
3 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı sirke
aldığı kadar un
açmak için nişasta  ve un
üzeri için 200 gr.tereyağ
İÇ HARCI
8 deste ıspanak
3 adet soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ
kırmızıbiber
tuz
karabiber
YAPILIŞI
  • Hamur malzemelerinizle pürüzsüz ,kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.Hamurunuzu limon büyüklüğünde bezelere ayırıp,nişastaya bulayın ve üzerini örterek buzdolabında 2 saat bekletin.
  • Hamurunuz dinlenirken,ıspanaklarınızı iyice yıkayın ve doğrayın.Sonrada sıcak sudan geçirin ve iyice sıkın.Suyu kalmasın.
  • Soğanları doğrayın,sıvı yağda biraz kavurun ve kaynar sudan geçirip suyunu sıktığınız ıspanakları içine koyun ve beraberce biraz daha kavurun.Kavurma işleminiz bitince,arzu ettiğiniz kadar baharatlarınızı atın ve soğumaya bırakın.
  • Hamurunuz dinlenince bezeleri nişastalı un karışımıyla açabildiğiniz kadar ince açın,açtığınız yufkayı dört üçgen olacak şekilde kesin.Her üçgeni elinizle yavaşca büzün ve ikiye bükün.Ucuna hazırladığınız içten 1 yemek kaşığı kadar koyun ve d şeklinde kapatın.Yani her bezeden 4 tane böreğiniz olacak.Bütün bezelerinizi bitirene kadar böyle hazırlayın.Bu ölçüden 2 tepsi börek çıkıyor..
  • Böreklerinizi tepsiye dizin ve herbirinin üzerine ikişer yemek kaşığı kadar erimiş tereyağ dökün ,sonrada 170 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Kıyır kıyır ,nefis börekleriniz hazır,artık servis edebilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN..
Tümünü gör...

..ÇİKOLATALI RULO PASTA

Rulo pastamızı bu seferde çikolatalı ve fıstıklı hazırladık  ,beğeninize sunduk..Yine çok lezzetli bir pasta oldu...Yapımı da çok pratik ve kolay....
MALZEMELER
3 yumurta
2,5 kahve fincanı şeker
1,5 kahve fincanı nişasta
1,5 kahve fincanı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı süt
50 gr.yumuşak tereyağ veya margarin
KREMASI
2 paket krema400 ml.
4 paket bitter çikolata
3 yemek kaşığı nutella
1 çay bardağı kavrulmuş fıstık
YAPILIŞI
  • Yumurtalarınızı içice kabarana kadar çırpın,kabaran yumurtalarınıza vanilya ve şekeri ekleyin tekrar iyice çırpın..Daha sonra yumuşak margarininizi ekleyin,sonrada un,kabartma tozu ve tuzu ekleyin.En sonda 2 yemek kaşığı sütü ekleyip ,çırpın.Daha sonra hazırladığınız kek hamurunu yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dökün ve 175 derece fırında 15 dakika kadar pişirin,kekiniz pişerken kontrol edin çabuk pişecektir,çok pişerse sararken kırılır..
  • Pişen kekinizi 5 dakika kadar ılıttıktan sonra üzerine tekrar yağlı kağıt koyun ve rulo şeklinde iki kağıtlı şekilde sarın...Arada bir açıp ,tekrar sararak kekinizin esnekliğini sağlayın..Bu işlemi kek soğuyana kadar 2 kez yapsanız,yeterli..
  • Kremanız için, 2 kutu kremayı ısıtın,daha sonra bir karıştırma kabına koyun ve içine çikolatalarınızı ekleyin.Sonrada devamlı karıştırarak çikolataların iyice erimesiniz sağlayın.Çikolatalar iyice eriyince kremayı buzdolabına koyun ve soğutun..Daha sonra soğuyan kremanıza,nutellanızı ekleyin ve miserle çırparak kabarmasını sağlayın..
  • Soğuyan kekinizi açın ve yavaşca kağıtlardan ayırın.Sonrada hazırladığınız kremadan her tarafına gelecek şekilde bolca sürün ve içine kavrulmuş fıstıklarınızı serpin..Sonrada dikkatlice sarın..Sardığınız kekin üzerine kalan kremayı dikkatlice sürün ve üzerine kakao eleyin.Pastamız hazır ,buzdolabına koyun ve soğuduktan sonra ikram edin..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

17 Ocak 2013

DEVİL`S FOOD CAKE (ÇOK ÇİKOLATALI PASTA)






Bugün  Nurlu Mutfak''tan sizlere , sevgili Martha Stewart'ın Devil`s Food cakenin tarifi geliyor.. Nefis, bol çikolatalı bir kek..Kek sevgili Martha'nın,krema Nurlu Mutfağın,süslemesi sevgili Cafe Fernando'dan öğrendiğim bir süsleme..İşte sizlere ortaya karışık, ama çok pratik ve nefis lezzette bir pasta..Çok zor değil ,deneyin ,misafirlerinizi büyüleyin..

Pastanın yapımı gözünüzü korkutmasın,kekinizi pişirin,kremanız zaten hazır ,sadece çırpıyorsunuz,çikolata süslemenizide hazırlayın  ve   pastanızı 10 dakikada hazırlayın..Kendi kremalı pastanızı kendiniz yapın,ev usulu ve sizin ürününüz..Hiç de zor değil...


MALZEMELER
KEKİ
4 yumurta
3/ 4 çay fincanı sıcak su
3/ 4 çay fincanı ekşi krema
3 çay fincanı un
75 gr. yumuşak tereyağ
2 1/4 çay fincanı şeker
1/4 çay kaşığı tuz
3/ 4 çay fincanı kakao
1 paket  vanilya
1 paket kabartma tozu
KREMASI
1 paket kremşanti
1 paket vanilyalı krem ole
2  su bardağı süt
1 paket fıstıklı çikolata
1,5 paket bitter çikolata
YAPILIŞI
  • Öncelikle kremanızın içine bir iki damla limon sıkın ve kenara koyun,15 dakika beklesin..Ekşi krema hazırlamak için..
  • Tereyağ ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın.Sonra yumurtaların hepsini tek seferde ekleyin ve çırpmaya devam edin.Daha sonra sırayla vanilya,ekşi krema,kakao,un ,tuz,kabartma tozunu ,en sonda sıcak suyu ekleyin ve çırpın..
  • Hazırladığınız kek hamurunu,yağlanmış 26 cm.lik bir kelepçeli kalıba dökün ve 170 derece ısıtılmış fırında 45 dakika kadar pişirin..
  • Krema için,toz kremşantiyi ve krem oleyi bir karıştırma kabına boşaltın,içine sütünüzü dökün ve iyice çırpın..Sonrada buzdolabına koyun beklesin..
  • Fıstıklı çikolatanızı rondodan çekin.
  • Diğer çikolatanızı benmari usulu eritin,30 cm.lik dikdörtgen bir yağlı kağıt kesin.Üzerine erittiğiniz çikolatayı fırçayla her tarafına gelecek şekilde bir kaç kat sürün.Daha sonra üzerine aynı boyda ikinci bir kağıt kesin ve kapatın.sonrada rulo halinde sarın ve buzdolabına koyun,1 saat bekleyin,donsun,sertleşsin..
  • Kekiniz pişince kelepçeli kalıptan çıkarın ve ortadan ikiye kesin,iyice soğusun..Kekinizin en üzeri pişerken bombeli olacaktır,bıçakla onuda keserek düzleyin,ama o kestiğiniz kekide bir kenara koyun,soğuyunca onuda rondodan çekin ve kekinizi süslemek için saklayın..
  • Soğuyunca kremanızdan içine bolca koyun,kremanın yarısı kadarını.Sonrada üzerine rondodan çektiğiniz fıstıklı çikolatayı serpin.Ve kekinizin ikinci katını koyun.Kalan kremanızı 1 kahve fincanı sütle sıvılaştırın ve kekinizi bu kremayla kaplayın.
  • Dolapta beklettiğiniz çikolata rulosunu bir tepsinin içinde yavaşca açın.Ruloyu açtıkca çikolata rulosu kıralacaktır ve küçüklü büyüklü çubuk şeklinde çikolatalarınız olacaktır..Bu çubuklarla kekinizin kenarlarını süsleyin,en üzerinede rondodan çektiğiniz kek parçasını serpin.Daha sonra buzdolabında bir kaç saat bekletin ve de servis yapın.
  • AFİYET OLSUN..
Tümünü gör...

KLASİK REVANİ




 
Türk tatlılarının en güzellerinden biridir revani..Bizim evinde vazgeçilmez tatlarından..Bu kezde sizlere sevgili blogcu arkadaşım ,Cafe Portakal'ın güzel tarifiyle yaptığım revaniyi sunuyorum..O kadar sevildi ki,bir haftada tam 3 kez yapıldı..Sizlerde deneyin,ağızınız tatlansın...
 
Bu tarifin orjinaline bakmak isterseniz Klasik revani ye sadece bir tık..
MALZEMELER
3 yumurta
1 limon rendesi
2 su bardağı irmik
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
 1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı şeker[yarım su bardağı]
3/4 su bardağı un[dörtte üç su bardağı]
ŞERBETİ
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 dilim limon
YAPILIŞI
  • Yumurtaları şekerle iyice çırpın.
  • Çırpılmış yumurtalara,yoğurt ve sıvıyağı ekleyin.
  • Daha sonra sırayla vanilya,limon rendesi,irmik un ve kabartma tozunu ekleyin ve çırpın.
  • Revaninizi 28 cm.lik yağlanmış bir tepsiye veya borcama dökün ve 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • Revaninizi hazırlamadan önce şurubunuzu hazırlayıp,ılıtmanız gerekiyor..O yüzden limon dilimini şekeri ve suyu iyice kaynatın.Kıvamlı bir şerbet olunca altını kapatın,soğusun.yaklaşık 20 dakika..
  • Pişen revaninizi fırından çıkınca 5 dakika bekletin ve ılık şerbetinizi yavaş yavaş revaninizin üzerine dökün,bütün şerbeti çekecektir.Ilık revaniye ılık şerbeti dökün..
  • Revaninizi bir kaç saat beklettikten sonra fıstık veya hindistan ceviziyle süsleyerek ikram edin.
  • AFİYET OLSUN..
 
 
 

Tümünü gör...

15 Ocak 2013

Ispanaklı Kolay Açma Börek

Nurlu Mutfaktan,çay saatleriniz ve yemek davetleriniz için çok lezzetli, tahinli ve ıspanaklı bir börek tarifi..Hamur açamıyanların bile ,kolayca yapabileceği pratik ve çok nefis bir börek..Hemen hazırlayın,sıcak sıcak pişirin,mideniz ve misafirleriniz bayram etsin:)))
 
 
 
 
 
 
 MALZEMELER
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 rakı bardağı soda (maden suyu)
2 rakı bardağı ılık su
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
2 yumurta
İÇ HARCI
1 su bardağı tereyağ ve sıvıyağ karışımı
1 çay bardağı tahin
un ve nişasta karışımı (açmak için)
6 deste ıspanak
2 adet soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
YAPILIŞI
  • Hamur malzemeleriyle pürüzsüz ve yumuşak bir hamur yoğurun..Sonrada ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın,nişastaya bulayın..Ve buzdolabına koyun ve 2 saat dinlendirin..
  • Ispanakları  yıkayın,doğrayın ve sıcak sudan geçirin,iyice suyunu sıkın.Sonrada ince doğradığınız soğanlarla kavurun.Kavururken içine biraz tuz,karabiber,kimyon ve kırmızıbiber atın..
  • Sıvıyağla,erimiş tereyağı karıştırın ve bir kaseye koyun.tahinide 2 kaşık sıvıyağla karıştırıp,bir kaseye koyun.
  • Hazırladığınız ve dinlenen hamur bezelerini  üçerli gruplara ayırın,sonrada büyük servis tabağı büyüklüğünde nişastalı un karışımıyla açın.Her üçerli grubun, iki hamuruna önce fırçayla biraz yağ karışımı ,birazda tahinden sürün.Bir tanesine hiç bir şey sürmeyin,sade kalsın.Sonra üçer tanesini üst üste koyun.Sade ,hiçbirşey sürmediğiniz en üste gelsin.Öteki hamur katlarını hazırlayana kadar bir  köşede dinlensin.Dinlenen hamurları biraz elinizle,birazda merdane yardımıyla açarak büyütün,çok düzgün olması gerekmez.Büyüttüğünüz hamurun bir ucuna ıspanaklı içten koyun ve rulo halinde sarın.Sardıktan sonra elinizle ruloyu biraz daha esnetin ve uzasın.Sonrada ruloyu ikiye bölün..Her parçayı kendi etrafında rulo halinde sarın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye koyun.Bütün hamurları böyle hazırlayın.Her üç hamurdan 2 adet rulo börek çıkacak.Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 170 derece fırında iyice kızarana kadar pişirin.
  • AFİYET OLSUN..
 
 
 
 
 
 

Tümünü gör...

NARLI,ROKALI FİRİK SALATASI


Çok kolay ama çok lezzetli değişik bir salatamı arıyorsunuz..????İşte bu salata tamda size göre..Çok lezzetli,orjinal bir salata..Arkadaşımda tattığım ve bence muhakkak paylaşılması gereken bir tarif..Malzemeler kış malzemeleri..Sizde deneyin çok seveceksiniz..


MALZEMELER
1 su bardağı haşlanmış firik
2 demet ince kıyılmış roka
1 demet ince kıyılmış dereotu
1 adet rendelenmiş büyük boy taze pancar
1 demet ince doğranmış taze sarmısak
1 adet rendelenmiş yeşil elma
1 tane ayıklanmış nar
SOSU
3 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
YAPILIŞI
  • Salata malzemelerini geniş bir karıştırma kabında iyice karıştırın.Sosunu üzerine dökün ,tekrar karıştırın ve servis edeceğiniz tabağa koyun.İşte bu kadar kolay..Nefis salatanız hazır..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

13 Ocak 2013

Tahinli Cevizli Çıtır Rulolar

Nurlu  Mutfak'tan yemeye doyamıyacağınız nefis bir lezzet daha..Çok pratik ve de çok lezzetli.. Tahin ve cevizin buluştuğu ,incecik baklava yufkasıyla sarılı,çıtır çıtır,nefis bir tat..Bir tane yiyen,muhakkak ikinciyi isteyecek..)))Tadıyla yiyenleri,kolaylığıyla sizi büyüleyecek..)))




MALZEMELER
 
12 adet baklava yufkası
1 su bardağı tahin
1/2 su bardağı sıvıyağ
1 büyük kase dövülmüş ceviz
1 kase toz şeker
üzeri için pudra şekeri
YAPILIŞI
  • Tahin ve sıvıyağı bir kasede iyice karıştırın.
  • Cevizleri ince dövün.
  • Baklava yufkasını tezgaha serin,yumurta fırçasıyla tahinli yağdan heryerine iyice sürün ve üzerine 1 yemek kaşığı şeker serpin..Sonra ikinci yufkayı serin ve tekrar tahinli harçtan sürün,1 yemek kaşığı şeker serpin ve bu kata 2 yemek kaşığı ince dövülmüş cevizden serpin.Daha sonrada üçüncü kat yufkanızı bu katın üzerine serin,yine tahinli harç,1 yemek kaşığı şeker ve 2 yemek kaşığı dolusu ceviz serpin.Hazırladığınız yufka katlarını uzun ucundan rulo halde sıkıca sarın.Sonrada rulonun üzerine, tahinli harçtan tekrar sürün ve bıçakla istediğiniz boyutta dilimleyin.Kalan yufkalarınızı üçerli gruplar halinde bu şekilde yaparak sarın ve dilimleyin.Yani 12 yufkadan 4 uzun böreğimiz olacak ve ilk yufkaya ceviz serpilmeyecek..
  • Dilimlediğiniz ruloları,yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve 175 derece ısıtılmış fırında ,kızarana kadar pişirin.Pişen rulolarınızı servis tabağınıza yerleştirin ve henüz ılıkken üzerine bolca pudra şekeri serpin.
  • Nefis ,çıtır tahinli rulolarınız servise hazır..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

HARDAL SOSLU ISPANAK SALATASI

 
Demir deposu ıspanak..Kışın bence en güzel sebzesi..Bende bu lezzetli ve vitamini bol sebzenin her türlüsünü yapmaya ve yemeye bayılıyorum..Bugünde malzemesi çok az,ama çok lezzetli bir ıspanak salatası tarifimiz var.Sihiri sosunda saklı,deneyin sofralarınızda fark yaratın..
 
MALZEMELER
4 deste baby ıspanak
2 yemek kaşığı fincanı dolmalık fıstık
1 çay bardağı kuru sarı  üzüm
2 yemek kaşığı susam
SOSU
2 tatlı kaşığı hardal
3 yemek kaşığı nar ekşisi
1,5  yemek kaşığı elma sirkesi
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı şeker
1,5 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Ispanaklarınızı yıkayıp,iyice kurutun ve elinizle ikiye veya üç parçaya bölün.
  • Sos malzemeleriniz rondoda iyice karıştırın.
  • Ispanaklarınızı genişce bir karıştırma kabına alın,sosu ve üzümün yarısını üzerine dökün ve karıştırın.
  • Sosa bulanmış ıspanaklarınızı servis tabağınıza alın,üzerine üzümlerinizi serpin.Susamla,dolmalık fıstıklarınızı tavada biraz kavurun ve salatanızın üzerine serpin.
  • İşte bu kadar kolay,nefis salatanız servise hazır..
  • Salatanızı et ve tavuk yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz..
  • AFİYET OLSUN.. 

Tümünü gör...

9 Ocak 2013

PEYNİR SOSLU BROKOLİ

Mucize sebze brokolinin, yine çok güzel bir salatasını yaptık.

Bu seferde üzerine leziz bir peynir sos hazırladık..

Çok lezzetli ve sağlıklı bir salata oldu,biz yemeye doyamadık..

Sizlerde deneyin diye,tarifini sizlere sunduk!!!

MALZEMELER
1 büyük boy brokoli
200 ml.krema
1 kase kaşar veya gravyer peyniri
1 çay bardağı kabuksuz badem
1/2 çay kaşığı muskat rendesi
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI
  • Brokoliyi küçük çiçekler halinde ayıklayın.Daha sonra geniş tencereye su koyun,içinede biraz tuz atın ve kaynasın.Sonrada kaynayan suya brokolileri atın ve 5 dakika haşlayın,haşlanan brokolileri içine soğuk su doldurduğunuz bir kabın içine çıkarın ve sonrada süzün.
  • Kremayı küçük bir sos tenceresine koyun,iyice ısıtın.İyice ısınınca rendelediğiniz peyniri ve baharatları ekleyin ve iyice karıştırın.Peynir eriyinceye kadar tencereyi  ateşten kaldırmayın.
  • İyice süzülen brokolileri,servis tabağına dizin ve peynir sosunuzu üzerine dökün..
  • Bademleri 2 yemek kaşığı sıvı yağda rengi pembeleşinceye kadar kavurun.Ve sıcak sıcak peynirli brokolinin üzerine dökün ,servis edin.
  • AFİYET OLSUN..
  • Kaynak:Tülin Doğruer" den Hayat Dolu Sofralar

Tümünü gör...

8 Ocak 2013

Zeytinezmeli Rulo Poaça

Sıcacık ,yumuşacık, içine zeytinezmesi sürülmüş,poaçalar..Yanınada bir bardak çay...Zeytinseverler buraya bu lezzeti bol tarif tam da size göre..

MALZEMELER
200 gr.yumuşak margarin
1 su bardağı sulu yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağ
2 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
2 yumurta
1 yumurta beyazı
1 kabartma tozu
aldığı kadar un
8 yemek kaşığı zeytinezmesi+ 4 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta sarısı (üzeri için)
YAPILIŞI
  • Margarin,yoğurt,zeytinyağ,şeker,tuz,yumurta beyazı,yumurta ,kabartma tozu ve unla yumuşak,pürüzsüz bir hamur hazırlayın..Hazırladığınız hamuru dolaba koyun ve en az 1 saat dinlendirin..
  • Zeytin ezmesi ve sıvıyağı iyice karıştırın..
  • Dinlenen hamuru  portakal büyüklüğünde bezelere ayırın,merdaneyle 3 cm.kalınlığında yuvarlak açın..Hazırladığınız zeytinezmeli içten fırçayla her yerine iyice sürün.Daha sonra rulo olarak sarın ve bıçakla 1 parmak kalınlığında  dilimleyin.
  • Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.Daha sonrada hazırladığınız zeytinezmeli dilimleri,yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yan yatırarak dizin..Üzerine yumurta sarısı sürün ve 175 derece fırında pişirin.
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...

Bol Sebzeli Kış Çorbası

Havalar soğuk,her yerde kar var..Bu soğuk havalara en çok yakışan yemekte çorba,bence..Sıcacık,dumanı üstünde bir çorba..İçinde birde bol mevsim sebzeleri..Ve mis gibi süt..Sağlıklı,besleyici, lezzetli ve üstelikte çok pratik....Haydi hanımlar doğru mutfağa ,akşama mis gibi bir çorba pişirmeye..
MALZEMELER
2 adet kabak
3 adet havuç
1 adet patates
1 kase karnıbahar
1 kase brokoli
1 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı süt
1su bardağı tavuk veya et suyu
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı arpa şehriye
100 ml.krema
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
  • Bütün sebzeleri doğrayabildiğiniz kadar küçük küpler halinde doğrayın..
  • 1 kaşık tereyağı,1 kaşık unla birlikte beraber  kavurun.İçine 1 bardak suyu ve et suyunu koyarak çoğaltın.İyice pürüzsüz bir çorba suyu olana kadar karıştırın.
  • Çorba suyunuz kaynayınca içine önce havuç ve patatesleri ekleyin,5 dakika sonra  sırayla karnıbaharları ,kabakları ve brokolileri ekleyin.Çorbanız kaynarken içine süt,arpa şehriyeyi ve baharatlarını ekleyin. 
  • 10 dakika sonrada çorbanızın içine kremayıda ekleyin,kremayı eklerken çorbanızı devamlı karıştırınki,çorbanız kesilmesin.En sonda ince doğranmış dereotunu ekleyin ve çorbanızın altını kapatın. 
  • Çorbanız ,sebzelerinizi küçük doğradığınız için çabuk pişecektir.
  • AFİYET OLSUN..



 

Tümünü gör...

6 Ocak 2013

ENGİNAR SALATASI

 

Muhteşem sebze enginar, leziz bir salata olarak karşınızda.Bu salatada enginarın hem kendini hemde çanağını kullandık..Dereotu ve limonla süsledik,yemeye doyamıyacağınız bir salata oldu..Hemen deneyin, bu sağlıklı ve lezzetli salatadan vaz geçemiyeceksiniz..
MALZEMELER
1 kavanoz konserve enginar kalbi
1 kavanoz konserve enginar
1 çay bardağı haşlanmış bezelye
1,5 bardak portakal suyu
2 adet soğan
2 yemek kaşığı şeker
2 çay kaşığı tuz
yarım demet dereotu
4 yemek kaşığı zeytinyağ
 
YAPILIŞI
  • Enginarları,enginar kalplerini kavanozlardan boşaltın ve yıkayın..
  • Soğanları soyun,dörde bölün ve halka halka doğrayın..
  • İki tane ayrı tencereye zeytinyağını ve soğanları paylaştırın.Hafifce kavurulsunlar,sonrada tencerelerin  birine enginar çanaklarını,diğerinede bezelyeleri ve enginar kalplerini koyun.Kapaklarını kapatıp beşer dakika pişirin,daha sonrada  tencerelerin her birine birer kaşık şeker,birer  çay kaşığı tuz ve yarımşar bardak portakal suyu ilave edin.Sonrada kısık ateşte 10 dakika daha pişirin..Her iki tenceredekide az pişecek,suyunu çeksin yeterli..
  • Sonrada ocaktan alın ve kapağı kapalı şekilde soğumaya bırakın.Soğuduktan sonra büyükçe bir servis tabağının ortasına bezelyeyle pişirdiğiniz enginar kalplerini,kenarlarınada enginar çanaklarını dilimleyerek yerleştirin.
  • Daha sonrada yarım demet dereotunu,1 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 limon suyuyla rondodan çekin,enginarlarınızın üzerine gezdirin.
  • Salatanız hazır,keyifle servis edin..
  • Enginarları ve kalplerini ayrı ayrı tencerelerde pişiriyoruz,unutmayınn..
  • AFİYET OLSUN..

Tümünü gör...